Till Vanligt.se Till:Vänligt.se

 
 

 

Trästaden vid Vätterns strand

 

 

     
         

         

         
         
         
         
         
         
         
         
         
Här i Hjo var det ångfartygsmöte den 5-6-7 juli. Vid hemmakajen S/S Trafik. En av Sveriges bäst bevarade ångfartyg. Byggd 1892 som isbrytare och passagerarfartyg för trafik tvärs över Vättern mellan Hjo - Hästholmen.  S/S Trafik är K-märkt sedan2001.
Länk till: 
S/S Trafik
         
Från Forsvik paddlade sig hjulångaren E. Nordeval II ner till Hjo. En replika av Eric Nordeval som byggdes som ett av Sveriges första maskindrivna fartyg. Byggd 1836 för att trafikera den då nyöppnade Göta Kanal. Nordevall II sjösattes 2009.
Länk till:
 
E. Nordevall II
 
Vänergaleasen Mina kom också för att fira Hjo:s 600 år. Mina byggdes som en äkta seglande vänerskuta 1876. Byggplatsen var vid stranden på Fågelö gård på Torsö utanför Mariestad. Hon är fortfarande Vänern trogen nu med hemmahamn Lidköping.
Länk till:
 
Vänergaleasen Mina
 
1413 till 2013. det blir… blir 600 år! Så pass mycket. Grattis Hjo till att fylla år 2013. Ett lika hedervärt fyllande är Grönköpings Veckoblad som nämnda år passerade sina 111 år pigg och alert på plats. Mången person förknippar Grönköping med med just Hjo. Ett synnerligen märkligt antagande då nämnda ort ligger belägen mellan Hjo och Skövde. Läs om mina egna minnen från Hjo under länken...
Länk till: 
Hjo sett genom kamera
 

 

 

Vanligt & Vänligt
Björn Thylander