Till Vanligt.se Till:Vänligt.se

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 

Wallensteintage in Stralsund

 
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

 
   
Hanseförbundet eller som vi mer känner det som Hansan. Var ett förbund med mestadels tyska eller tyskdominerade städer utefter Östersjökusten. Hansan var verksam från mitten av 1100- talet till mitten av 1600-talet. Man bedrev en omfattande handel utefter Östersjökusten. Som mest bestod flottan av 1.000 fartyg. De flesta av typen kogg som Hansan utvecklade som ett gemensamt handelsfartyg. Den mäktiga Hansan skyddade sin handel mot all typ av konkurrens.

Stralsund var under medeltiden en viktig länk i Hansans nät av städer. Staden fick sin stadspriviligering så tidigt som1234. Stralsund kom att tillhöra Svenska Pommern efter Westfaliska freden i Osnabrück 1648. Stralsund kom att vara i svensk ägo, ända fram till 1815, då staden tillföll Preussen.

Stralsund räddades av Kung Gustav II Adolf 1630 efter Wallensteins belägring. i Rådhusets pelargång finns en stor byst av den svenska kungen Gustav II Adolf. Med tillhörande text både på Tyska och Svenska.

Bysten finns med som bild nr:18 i Fotoalbumet. med de två musikanterna spelande medeltidsmusik både för Gustav som oss andra som var där...

Bra länk till Stralsund, är alltid bra att ha. Är den sedan på svenska förstår man ju vad man läser.. Turistcentralen Hansastaden Stralsund

  Till Stralsund, Landkreis Vorpommern-Rügen
och Tyskland kommer man lättast med färjan.
Stena Line Trelleborg Sassnitz
     
 

 

Vanligt & Vänligt
Björn Thylander